Wat kan ik verwachten?
De BEER-interventie bestaat uit twee onderdelen:
Verschillende ontwikkelingsgebieden van jonge kinderen kunnen aan bod komen: prikkelverwerking, spel, contact maken, communiceren, gesprekjes voeren en/of het aanpassen van gedrag (flexibiliteit).
Door informatie in de app door te nemen én samen te oefenen met je kind leer je de ontwikkeling van je kind beter begrijpen en stimuleren. De BEER-hulpverlener begeleidt je hier bij.
Live afspraken (huisbezoeken)
Er zijn (meestal) zeven live afspraken met de BEER-hulpverlener. Dit kan thuis zijn, op een andere afgesproken plek of online.
De eerste afspraak (huisbezoek) maken ouder(s) en hulpverlener kennis. De hulpverlener neemt spelmateriaal mee en zal jou en je kind vragen samen te spelen zoals je dat gewend bent te doen. Hiervan wordt een video-opname gemaakt en dit bespreken jullie na. Ook vul je samen met de hulpverlener de CoSoS vragenlijst in. Aan de hand van het spel en de CoSoS stellen jullie samen doelen.
Vervolgens zijn er vijf afspraken waarin je samen met de BEER-hulpverlener één of meer van de volgende onderwerpen (afhankelijk van de doelen) bespreekt en oefent met je kind:
- Prikkels
- Spel
- Contact
- Communicatie
- Gesprekjes voeren
- Gedrag aanpassen
De onderwerpen zijn gekoppeld aan de hoofdstukken in deze app.
Tijdens de laatste afspraak kijken jullie samen terug op de doelen en op wat jullie bereikt hebben. Soms is er na BEER meer hulp nodig. Hierover kan de BEER-hulpverlener meedenken. Aan het einde van BEER ontvang je een verslag.
Verloop afspraken
Een afspraak bestaat uit de volgende onderdelen:
- Hoe is de afgelopen week gegaan?
- Terugblik op de vorige afspraak.
- Korte uitleg van het onderwerp van de dag en de doelen.
- Oefening aan de hand van spel (bij voorkeur wordt hier een video van gemaakt).
- Oefening nabespreken.
- Samenvatting en vervolg bespreken (Welk onderwerp de volgende keer aan de orde? Wat ga je in de tussentijd oefenen met je kind?).
- Afsluiting.